Anatomie a smysly

27.10.2012 20:24

Zuby - Zuby dorůstají po celý život, stoličky povyrostou za týdem dokonce až o 1,5 mm. Je jednoduché spočítat, jak dlouhé by byly zuby za dva roky, kdyby se neorušovaly o tvrdý materiál (napr.větvičky, chleba), který morčata hlodají. Proto by průběžně měli dostávat suchý chleba.

Jazyk - Jazyk plní řadu úloh. Slouží ke zpracovávání potravy, pomáhá při polykání či čištění a obsahuje značný počet chuťových pohárků. Morčata dávají přednost lehce nasládlé, ne však příliš sladké chuti. Hořké ráda nemají.

Oči - Oči jsou umístěny po stranách hlavy. Výhodou je, že se nepřítel nemůže nepozorovaně přiblížit zezadu. Cenou za to je nepříliš dobré prostorové vidění. Morčata vidí svět pravděpodobně stejně barevný jako člověk.

Čumák - Čich hraje v životě morčete důležitou roli. Slouží k dorozumívání a rozeznávání příslušníků vlastního druhu. Morče se vás naučí poznat podle vašeho osobního pachu, proto by vaše ruce neměly vonět kupříkladu parfémem nebo čistícím přípravkem, zvířátka byste se neměli dotýkat bezprostředně po kontaktu se psem. Kolem čumáčku jsou uspořádány hmatové chloupky, které jsou velmi užitečné zejména ve tmě. Pomáhají zvířeti orientovat se v prostoru. Pokud svými hmatovými chloupky na něco narazí, obdrží důležitou informaci o svém okolí.

Uši - Morčata slyší velmi dobře. Poznávají se podle individuálních zvuků. Bubláním a štěbetáním udržují kontakt mezi sebou. Tato zvířata ovšem mimořádně citlivě reagují na hluk s vysokou frekvencí.

Srst - Divoká morčata mají nevzhlednou šedohnědou srst. To je u zvíat v přírodě důležité, protože tak nejsou pro spoustu svých nepřátel tak nápadná naproti tomu naše součastná morčata domácí mají srst v řadě nejrůznějších barevných provedeních, délce i struktuře.

Tlapky - Přední končetiny mají čtyři prsty a zadní tři. Na bříškách tlapek mají morčata potní a mazové žlázy. Drápky se musejí obrušovat na tvrdé podložce. Příliš dlouhé drápky by měl zkrátit veterinář nebo zastřihnout vy sami, protože při chůzi mohou vyvolávat bolest.

uk