Jak si ochočit morče (ve třech krocích)

25.12.2012 20:31

Nejdříve morče přivezeme domů a umístíme do předem připravené klece, popřípadě necháme aklimatizovat v nějakém boxu. Ochočování je mnohdy těžké, ale záleží to na povaze morčete. Postupujeme ve 3 krocích.

1. Seznámení

Dejte svému novému nájemníkovi čas, aby se mohl svým okolím obeznámit a poznat vás blíž. Posaďte se ke kleci a dvířka nechejte zpočátku ještě zavřená. Mluvte na něj tichým, klidným hlasem, napodobujte jeho zvuky. K ničemu morče nenuťte.

2. Malé ''svádění''

Láska prochází u morčat především žaludkem. Potřete si ruce trochou steliva, aby nebyly cítit cizím pachem. Podejte morčeti nejprve zavřenými dvířky klece např. kousek mrkve nebo snítku petržele. Potichu se zvířetem mluvte. Po několika opakováních zkuste celou hru při otevřených dvířkách

3. Získete důvěru

Teď už vás morče opravdu dobře zná a spojuje si vás jen s pozitivními zážitky. Otevřete dvířka klece a třeba pomocí pružného mostku z vrbových proutků vytvořte cestičku z otevřených dvířek na podlahu místnosti. Vylákejte svá morčata pamlskem z klece ven. Jestliže půjdou radostně za vámi, získali jste si jejich důvěru.