Jak zabavit morče

28.10.2012 17:28

Morčata milují rozmanitost a různou zábavu. Ze začátku se sice mohou zdát plachá ale musí vždy vše pečlivě prozkoumat. Pro zabavení morčátek je tu hned několik ''hraček a prolízaček'' co můžete vyzkoušet :)

Bludiště - Sestavte bludiště z trubek, třeba z roliček lepenky a na konec labyrintu položte kousek mrkve. Stopujte čas a porovnejte časy u prvního až desátého ''orientačního běhu''. Uvidíte jak rychle se morčata učí. Teď bludiště pozměňte a znovu měřte čas. V této hře můžete pokračovat tak dlouho, jak to bude vás i vaše morče bavit. Pro venkovní výběh můžete použít odolné, do sebe zasunuté odpadové trubky, které zakoupíte v obchodech se stavebninami.

Houpačka - Houpačka trénuje u morčat smysl pro rovnováhu. Důležité je aby se houpačka při přehíbání nepřeklopila dolů. Zvědavost podpoří nějaký ten pamlsek. Na houpačku potřebujeme kmínek v délce asi 16cm a o průměru zhruba 12cm, prkénko o tloušťce 2cm, šířce 14cm a délce 65cm a tenké větvičky. Větvičky připevněte na vrchní stranu prkna. Je to bezpečnější, protože zvíře nemůže sklouznout.

Překážkový běh - Trénuje nejen svalstvo ale i šikovnost. Překážkovou dráhu postavíte za chvilku. potřebujete ovšem prkno jako podlážku o rozměrech 70cm délky a 14cm šířky, 4 šrouby do dřeva a šroubovák. Kousky větví pak jednoduše přišroubujeme k podložce.

Stromek na ohryzávání - Smyslem stromku na ohryzávání je, že zvířatům neservírujete jídlo přímo před čumák, nýbrž si ji musí zasloužit. To je dnes vyhledávány a velmi úspěšně aplikovaný způsob zabavení zvířat žijících v Zoo. Takový stromek je tvořený košatou větví nebo čtyřhranným kusem dřeva opatřeným otvory. Větev nebo kus dřeva přišroubujte na stabilní dřevěnou podložku. Teď stromek ''ozdobte'' různými laskominami.

Rycí bedna - V krabici se šustící slámou nebo suchým listím šmejdí malí tvorečkové velmi rádi. Do kartonu vytřihněte níký vhcod, aby morčata mohla bez problému vlézt do bedny a zase ven.

Hledání potravy - Do venkovního nebo vnitřního výběhu nebo i po bytě rozmístěte dobroty. To přiměje morčata k pohybu a budou za svou námahu odměněni zdravou lahůdkou.