Když morče onemocní

28.10.2012 13:51

Prevence je lepší než léčba..Aneb jak předejít nemocím?

Důležitý je tělesný trénink, protože morčata mají sklon k tloustnutí. Postarejte se o to aby měla dostatek pohybu a vždy když je to možné pusťte morče ven na pastvu. Čerstvý vzduch posiluje obranyschopnost hlodavců a udělá dobře srsti, pokožce i plicím. Samostatně hovaná morčata mají větší sklon k nemocím a stresu. Osamělost způsobuje různá onemosnění. Dejte pozor na studené a vlhké kamenné podlahy, zejména na balkonové dlaždice - morče může nastydnout. Hygiena je také důležitá, zbytky potravy a trusu jsou ideální živnou půdou pro choroboplodné zárodky! Stelivo nesmí provlhnout a musí být vždy suché.

 Jak poznat že je morče už nemocné?

Jí a pije znatelně méně tutíž i váha je během posledních dnů asi o 10 procent nižsí. Morče sedí apaticky v rohu a moc ne nepohybuje, ''nebaví'' se s ostatními morčaty. Má zvýšenou teplotu (normální teplota je kolem 37,9 - 39,7C). K měření používejte digitální teploměr. Špičku teploměru potřete troškou pleťového krému a opatrně ji zasuňte do řitního otvoru.V žádném případě neošetřujte zvíře medikamenty z vlastní lékarničky. To by mohlo být nebezpečné.

Morče jako pacient

Na cestu k veterináři je nejlepší zvíře umístit do přenosného boxu. Pocit bezpečí zajistí morčeti hrst steliva z klece. Pokud jej budeme držet volne v ruce, propadne rychle panice. Veterinář by měl zvíře zvážit, prohlídnout a stanovit léčbu. Nječastěji to jsou léky v tekutém stavu, které vpravíme morčeti do tlamy pomcí pipety. Nebo masti, kreté natíráme pomocí vatové tyčinky nikdy ne v prstu (hrozí nebezpečí nákazy). Nemocné zvíře potřebuje klid a pečlivé sledování. Několikrát denně se na svého pacienta zajděte podívat a zkontrolujte jeho dýchání a aktivitu.