Výstavy morčat

28.10.2012 23:26

Abychom se mohli účastnit výstav musíme být členem Českého svazu chovatelů a platit příspěvky. K registraci musí být min. váha morčete 500g. Na výstavu budeme dále potřebovat členský průkaz s nálepkou, průkaz původu a jeho kopii, 30Kč jako reg.poplatek (kdybychom se chtěli zaregistrovat až na výstavě). Na výstavách se morčata rozdělují do tří standardů:

Standard A - čistokrevná morčata, která mají správné rozpoložení barev, sytost barev, dobrou stavbu těla atd., morče musí být zaregistrováno. Patří sem: hladké, americký crested, rex, US teddy, rozeta, šeltie, coronet, peruánec, merino, texel (všechna plemena i v saténu).

Standard B - jsou to předběžně uznaná plemena a musí se zapsat do evidice. Morče musí mít doboru stavbu těla stejně jako u st.A i správné rozpoložení barev atd. Patří sem: Skinny, baldwin, cuy morče

Standard C - morčata která neodpovídají st. A,B jsou řazeni do C. Mají šatné rozpoložení barev, moc pomíchané barvy, málo klopené uši atd. U nich není možna diskvalifikace a zařazují se sem i zverimexová morčata. Vady = Lehké vady - mírně kratší nebo delší tělo, mírně vystouplé lopatky, mírně hranatá záď, vločení či vytočení 1-2prstů, mírně vystouplé kyčle, mírný prošlap končetin. Hrubé vady - výrazně dlouhé nebo krátké tělo, vtočení či vytočení 3 a více prstů, výrazně vystouplé kyčle, kastrát, anatomické deformace atd.

   

Výstava a příprava na výstavu

Příprava na výstavu není vůbec lehká, pokud chceme aby naše morče mělo úspěch, musíme na něj věnovat čas i peníze. 1 za tři dny morče pročešeme, krátkosrstá plelena kartáčujeme. Dlouhosrstá morčata by se neměla na výstavu stříhat, odečítají se potom doby a to přece nechceme. Z toho vyplývá NESTŘÍHAT. Také bychom měli morče průběžně koupat a je dobré použít šampony, (Lactaderm, Peroxyderm) ale ne lidské nýbrž např. kočičí. Morče vykoupeme a potom vyčešeme a u kudrnatých morčat (texel) naopak. Nejdříve morče vyčešeme a zbavíme ho cucků v srsti a potom vykoupeme. Kudrnatá morčata ale nefénujeme! Ještě před výstavou by jsme měli zajít k veterináři aby nám potvrdil že je morče zdravé, prohlédl morče - popřípadě zastřihl drápky a vyšistil uši. Hodnotí se:

Typ a stavba těla - morče nesmí být tlusté, na předních packách má 4 prsty a na zadních 3, dva cecíky, dva hlodáky..  

Váha - 800 až 1300 g

Srst - délka záleží na plemeni

Hlava,oči,uši - hlava je silná, široká a ne dlouhá, oči velké, jasné a trochu vystouplé, uši klopené

Specifikace barvy a kresby - barva srsti, rozpoložení barev

Kondice - celkový dojem, zdravé, drápy zastřižené, bez poranění

Celk. hodnocení: Vynikající (98-100b), Výborný (95-97,5b), Velmi dobrý (93-94,5b), Dobrý (90-92,2b), Dostatečný (89 a méně), Diskvalifikace (0b)

Kategorie: baby (do 5.měsíců), junior (do 9.měsíců), adult (od 9.měsíců)

Na výstavách si ''pronajmete'' výstavní klec (platí se klecné), a umístíme číslo. Morčeti zajistíme potravu, vodu..Ale dáváme si poroz aby si neobarvilo srst od zeleniny, za to se odečítají body. Na konci výstavy klec uklidíme a pokud naše morčátko nic nevyhrálo, nebudeme smutní, příště si třeba povede lépe. Ne každý může mít morče šampiona. :)